Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ - ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Kαι νέα παράταση δόθηκε για ένταξη στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον", μέχρι εξαντλήσεως του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Με το πρόγραμμα αυτό επιδοτείται η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση θερμομόνωσης, η εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης, η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων και η τοποθέτηση σταθερών και κινητών εξωτερικών σκιάστρων.

Επίσης αλλάζουν οι προϋποθέσεις ένταξης προς το ευνοϊκότερο.

Πιο συγκεκριμένα :

- Μπορούν να ενταχθούν πλέον στο πρόγραμμα κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί μέχρι την 31.12.1989 (αντί 31.12.1979) και βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2100€ (αντί 1750€).

- Είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και από μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικίας που δεν έχουν αυτόνομη θέρμανση (ήταν απαραίτητη προϋπόθεση).

- Παρέχεται επιδότηση έως 35% και άτοκο δάνειο, ή έως 15% και άτοκο δάνειο ανάλογα με το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα.

- Τα νέα κουφώματα δεν χρειάζεται να είναι τελευταίας θερμομονωτικής τεχνολογίας και η νέα θερμομόνωση δεν χρειάζεται να ικανοποιεί τις αυστηρές προϋποθέσεις του νέου κανονισμού.

Για την ένταξη στο πρόγραμμα απαιτούνται 2 πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης από ενεργειακό επιθεωρητή, ένα πριν και ένα μετά τις εργασίες, το κόστος των οποίων επιδοτείται σε ποσοστό 100% από το πρόγραμμα.

Οι νέες επιδοτήσεις και τα άτοκα δάνεια ισχύουν και για όσους έχουν κάνει ήδη αίτηση.


Μιχάλης Σιδηρόπουλος

Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ – Μ.Β.Α

Ενεργειακός Επιθεωρητής, Αρ. Μητρώου 341

Τ : 210 29 19 685, K : 6937 15 03 97

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΠΟΥΛΑΩ ΔΕΝ … ΞΕΠΟΥΛΑΩ

Ανεξάρτητα με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και του αν τα χειρότερα πέρασαν ή είναι … καθ οδόν, η σωστή τιμή πάντα πουλάει και θα πουλάει. Ακόμα και σήμερα που η ανασφάλεια έχει κυριεύσει ακόμα και τους «έχοντες» ζητήσεις υπάρχουν και μάλιστα ζητήσεις με μετρητά . Το μόνο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας είναι η υπερτίμηση του ακινήτου.
Ιδιοκτήτες οι οποίοι προ εξαμήνου έριξαν την τιμή ακόμα και κατά 20% και πούλησαν το ακίνητό τους ΚΕΡΔΙΣΑΝ. Ιδιοκτήτες ακινήτων που ήταν ανένδοτοι στη μείωση της τιμής με το επιχείρημα « ΠΟΥΛΑΩ ΔΕΝ … ΞΕΠΟΥΛΑΩ» για να πραγματοποιήσουν σήμερα αγοραπωλησία, θα χάσουν πολύ περισσότερο, όχι μόνο λόγω της πτώσης των τιμών αλλα και της τεράστιας αύξησης των προς πώληση ακινήτων.
Αν πράγματι ενδιαφέρεστε να πουλήσετε απαντήστε θετικά σε μια … λογική προσφορά με μετρητά. Αναμφισβήτητα θα κερδίσετε.
Η μείωση της τιμής σήμερα δεν είναι ξεπούλημα. Είναι έξυπνη εμπορική κίνηση.