Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ... ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΣ !

Ληστεία μετά... φόρου στα ακίνητα!

Όχι μόνον χρησιμοποιούν τις εντελώς πλασματικές αντικειμενικές τιμές ως βάση υπολογισμού του φόρου στα ακίνητα, αλλά πλέον θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν και για τη φορολόγηση της υπεραξίας από τη μεταβίβαση ακινήτων. Πρόκειται για έγκλημα…

Στη χώρα μας, είναι βέβαιον, υπάρχει ένας νοσηρός και συνάμα υποχθόνιος νους, ο οποίος κάθε πρωί, με το χάραμα, απεργάζεται σχέδια εξόντωσης της αγοράς ακινήτων.

Συχνά-πυκνά επεκτείνει τις σκέψεις του σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, όμως είναι αξιοσημείωτη η έμφαση που δίνει στην κτηματική και στεγαστική αγορά.

Μετά από μια χρονιά, πέρυσι, στη διάρκεια της οποίας κατόρθωσε να επιβληθούν τέσσερις διαφορετικοί φόροι επί της ακίνητης περιουσίας των κατοίκων της χώρας αυτής, και μάλιστα στη βάση αμιγώς πλασματικών αντικειμενικών αξιών, εφέτος κατόρθωσε να παγώσει κάθε μεταβίβαση ακινήτου στην Ελλάδα.

Από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, συγκεκριμένα από τα τέλη Ιουλίου, είναι δημοσιευμένος σε ΦΕΚ ο N. 4172/2013, ΦΕΚ Α' 167, στο 41o άρθρο του οποίου ορίζεται ότι η υπεραξία από την πώληση ακινήτων φορολογείται ως εισόδημα με συντελεστή 15%.

Ορίζονται επίσης χρονολογικοί συντελεστές απομείωσης της αξίας αυτής καθώς και περιπτώσεις και όρια, πέραν των οποίων δεν θα υπάρχει φορολόγηση.

Τo σύνολο των διατάξεων αυτών τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου εφέτος, δηλαδή ένα πλήρες πεντάμηνο μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ωστόσο, χθες, μετά από μαραθώνια διαβούλευση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με εκπροσώπους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι συμβολαιογράφοι της χώρας κατέβασαν τα μολύβια αρνούμενοι να συντάξουν συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης ακινήτων, επικαλούμενοι σημαντικές ατέλειες και ελλείψεις στο νομοθέτημα αυτό, που αποτέλεσμα θα είχαν, σε περίπτωση ολοκλήρωσης τυχόν μεταβιβάσεων, τη σημαντική ζημία των συναλλασσομένων και κυρίως των πωλητών ακινήτων.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι θα απέχουν από τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων πώλησης ακινήτων, υπαγομένων στον φόρο υπεραξίας, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος νόμος «είναι ανεφάρμοστος στην πράξη λόγω των ατελειών του και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τα φορολογικά συμφέροντα του πωλητή - φορολογούμενου».

Ζητούν, δε, την άμεση έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Οικονομικών με την οποία να διευκρινίζεται σειρά ζητημάτων, τα οποία ωστόσο δεν κατονομάζουν.

Τα ζητήματα αυτά, τα οποία παραμένουν ανεπίλυτα σχεδόν ένα εξάμηνο μετά την ψήφιση και δημοσίευση του συγκεκριμένου νομοθετήματος και σχεδόν έναν μήνα από την έναρξη ισχύος του, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν καίρια θέματα όπως η βάση επί της οποίας θα υπολογίζεται η τιμή κτήσης του ακινήτου, ώστε να είναι δυνατός ο προσδιορισμός της τυχόν υπεραξίας που θα προκύψει για τον πωλητή του.

Σε περίπτωση που υιοθετηθούν είτε οι αντικειμενικές αξίες ως βάση, είτε οι τιμές οι οποίες αναγράφονται επί των συμβολαίων κτήσης, οι οποίες επίσης είχαν βασιστεί κατά τον καιρό σύνταξής τους στις τότε αντικειμενικές τιμές, ο πωλητής διατρέχει τον σαφέστατο κίνδυνο να φορολογηθεί για υπεραξία, δηλαδή για εισόδημα, που ουδέποτε εισέπραξε.

Στη διάρκεια της παρούσας κρίσης, δηλαδή από το 2008 έως και σήμερα, οι τιμές των ακινήτων στη χώρα έχουν κυριολεκτικά καταβαραθρωθεί, χάνοντας κατά μέσο όρο ποσοστό άνω του 32% και ενίοτε πολύ περισσότερο, της προ κρίσης αξίας τους, ενώ, αντίθετα, οι αντικειμενικές αξίες έχουν παραμείνει σταθερές και θεωρούνται κατά συνέπεια αμιγώς πλασματικές.

Σύμφωνα, δε, με τις ίδιες πηγές, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει όντως οι τρέχουσες αντικειμενικές αξίες, τις οποίες αρνείται να αναθεωρήσει τουλάχιστον έως το 2016 καθώς χρησιμεύουν και ως βάση υπολογισμού του φόρου ακινήτων, να ισχύσουν και για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων αυτών.

Αν όμως τελικά συμβεί αυτό, εκτός από τη ληστεία των ιδιοκτητών τους, τελικώς θα φονεύσουν και την ίδια την αγορά.

του Ν.Γ.Δρόσου  www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.