Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΓΝΩΜΗ

Μην πουλάτε . Κάντε …υπομονή και αν αντέχει η τσέπη σας,  αγοράστε κιόλας.
Ξέρω πως δεν είναι για το συμφέρον μου αυτή η συμβουλή, μα εγκατέλειψα τη δημοσιογραφία και έγινα μεσίτης για να μπορώ να λέω τη γνώμη μου.
Και η γνώμη μου τη συγκεκριμένη στιγμή είναι πως το 2020 η Ελλάδα θα είναι αγνώριστη.
Ως επαγγελματίας μεσίτης δέχομαι καθημερινά αιτήματα πελατών εξωτερικού για αγορά στην Ελλάδα. Στην Αττική, στα νησιά , στη Χαλκιδική,  στην Πελοπόννησο … Πελάτες που είτε προέρχονται από τις προσωπικές μου γνωριμίες , είτε άγνωστοι που με ανακάλυψαν googlάροντας.
Φυσικά ζητούν τις χαμηλότερες δυνατές τιμές.  Η ζήτηση πελατών εξωτερικού – και δε μιλώ για την επιδρομή των Κινέζων που ακούω και εγώ τουλάχιστον δε βλέπω – αυξάνεται με μαθηματική πρόοδο. Το 2013 είχαμε 3 ή 4 ζητήσεις από σοβαρούς ξένους επενδυτές.
Σήμερα έχουμε πάνω από 50 !
Ζητούν παραθαλάσσια ακίνητα , ακίνητα  στην Αττική που βλέπουν Ακρόπολη , Λυκαβηττό, αλλα και επαγγελματικά , καταστήματα , αυτοτελή κτίρια γραφείων , ξενοδοχεία , όλα στη μισή τιμή της αντικειμενικής τους αξίας, δεδομένου οτι οι αντικειμενικές παραμένουν στα ύψη της φούσκας που δημιουργήθηκε πρίν απο μια δεκαετία στη χώρα μας.  Και τα αγοράζουν !  Ζητούν τα ακίνητα οχι ... σκοτωμένα , όπως νομίζουν ορισμένοι πωλητές, αλλα σε τιμές Ευρώπης .
Αν μάλιστα οι διαδικασίες αγοραπωλησίας ήταν απλούστερες , όπως για παράδειγμα στη γείτονα Τουρκία, θα είχαμε πολύ περισσότερες ζητήσεις. Όταν όμως ο ιδιοκτήτης πρέπει να νοικιάσει βανάκι για να κουβαλήσει στον συμβολαιογράφο τα απαραίτητα για την αγοραπωλησία δικαιολογητικά,  έγγραφα πού κοστίζουν και η έκδοσή τους είναι χρονοβόρα λόγω της συνεχιζόμενης ακαμψίας του δημοσίου ,  δεν ολοκληρώνονται ούτε οι μισές αγοραπωλησίες απ αυτές που θα μπορούσαν να γίνουν ! Παράλληλα διαδίδεται ανα τον κόσμο η δυσκολία αγοράς στη χώρα μας …
Με το δάχτυλο μας δείχνουν οι Ευρωπαίοι , ως ανέκδοτο μας διηγούνται οι Τούρκοι !