Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΣΗΜΑ ΕΟΤ ΚΑΙ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ

Σκεφτήκατε ποτέ να γίνετε...Ξενοδόχος! Μάλλον όχι. Με το νέο όμως νόμο για τις τουριστικές κατοικίες/Επαύλεις σε συνδυασμό με τις απίστευτες δυνατότητες του διαδικτύου, είναι σίγουρο ότι πολλοί θα το σκεφτούν σοβαρά...  Ας γίνω όμως περισσότερο σαφής:
Αναρίθμητες εξοχικές κατοικίες, έχουν απομείνει πλέον αχρησιμοποίητες από τους ιδιοκτήτες τους τα τελευταία χρόνια. Η μεγάλη κρίση της χώρας μεταξύ άλλων είχε σαν αποτέλεσμα και τη συντόμευση των διακοπών. Οι επισκέψεις στο εξοχικό, αραίωσαν ή έγιναν μικρότερης διάρκειας. Στους πιο απομακρυσμένους προορισμούς σταμάτησαν εντελώς. Η συρρίκνωση των εισοδημάτων δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό την συντήρησή των εξοχικών, ενώ η νέα φορολογία για τα ακίνητα, η οποία φαίνεται ότι θα διατηρηθεί και από την νέα Κυβέρνηση, προβληματίζει, και προϊδεάζει για την δημιουργία μεγάλων έλλειμμάτων στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ένα μεγάλο ακίνητο δεν είναι εύκολο να εκποιηθεί όταν δεν είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες. Η συμβατική ενοικίαση δεν μπορεί πλέον να λύσει το πρόβλημα, αφού υπάρχει ταυτόχρονα μεγάλη προσφορά, και μικρή, σχεδόν μηδενική, ζήτηση. Επομένως οι κάτοχοι τέτοιων ακινήτων αναζητούν εναγωνίως, κάποια άλλη λύση. Ως μία τέτοια λύση σήμερα προσφέρεται η συχνή και βραχυπρόθεσμη εποχιακή εκμίσθωση. Είναι μία μέθοδος εκμετάλλευσης, που είναι παρόμοια με αυτή των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.
Εδώ όμως μπαίνουν μία σειρά από δυσκολίες που μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν ανυπέρβλητες, για όποιον δεν ήταν επαγγελματίας του τουρισμού. Η κατάταξη κατοικιών στους γνωστούς τύπους τουριστικών καταλυμάτων (Επαύλεις ή τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες) είχαν προβλεφθεί από την σχετική νομοθεσία, αλλά η απόκτηση της σχετικής άδειας ΕΟΤ, ήταν μία δαπανηρή και μακροσκελής διαδικασία που δεν κατέληγε πάντα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο επίδοξος «ξενοδόχος» έπρεπε να εμπλακεί σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας, εξόδων και φορολογικής έκθεσης για ένα δυσανάλογα μικρό επιχειρηματικό αποτέλεσμα.
Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι, πολλοί ιδιοκτήτες παρέκαμψαν την περιττή αυτή γραφειοκρατία, νοικιάζοντας τα σπίτια τους παράνομα, με αποτέλεσμα να προκαλούν τεράστια ζημιά στον κρατικό προϋπολογισμό και νευρική κρίση στους επαγγελματίες ξενοδόχους που έβλεπαν να χάνεται με αυτόν τον τρόπο, ένα σεβαστό ποσοστό από τον δικό τους κύκλο εργασιών.
Μεχρις, όμως, εδώ! Η πολιτεία έπιασε επιτέλους το μήνυμα.
Απλοποίησε ουσιαστικά τη διαδικασία αδειοδότησης των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων (επιπλωμένες επαύλεις και τουριστικές κατοικίες) με τροπολογία των υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών, την οποία συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο για τον ΕΟΤ.
Με την τροπολογία αυτή παρακάμπτεται το μεγαλύτερο μέρος των κριτηρίων για την έγκριση καταλληλότητας οικοπέδου, καθώς και των προδιαγραφών της αρχιτεκτονικής μελέτης για την μετατροπή μίας υπάρχουσας κατοικίας σε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι δαπάνες για τις σχετικές μελέτες και αδειοδοτήσεις και συρρικνώνεται σημαντικά ο χρόνος απόκτησης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας ΕΟΤ.
Αλλά το πιό σημαντικό είναι ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να λειτουργήσει το κατάλυμα ως ιδιώτης. Η εκμίσθωση των επαύλεων ή/και των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών γίνεται με απλό ιδιωτικό συμφωνητικό που θεωρείται στη ΔΟΥ εντός 15 ημερών.
Φορολογείται αυτοτελώς, για το αποκτώμενο εισόδημα με σχετικά χαμηλό φόρο (11% μέχρι 12000/έτος και 33% για το υπερβάλλον), και δεν έχει καμμία άλλη υποχρέωση (πχ δεν υποχρεούται να κάνει έναρξη επιτηδεύματος στην ΔΟΥ, ούτε να ασφαλιστεί σε κάποιον ασφαλιστικό οργανισμό). Κάθε ιδιώτης μπορεί να διαθέτει έως 2 τουριστικές επαύλεις χωρίς να απαιτηθεί να κάνει έναρξη τουριστικού επαγγέλματος.
Συμπέρασμα, αν διαθέτετε επιπλωμένη εξοχική κατοικία κατά προτίμηση σε παραθαλάσσια ή/και τουριστική περιοχή, αλλά και σε κέντρο τουριστικής πόλης όπως η Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο κλπ, μπορείτε εύκολα να την μετατρέψετε σε επίσημη τουριστική κατοικία, και να την εκμισθώνετε 3 μήνες το χρόνο, σε τουρίστες, με πολύ ικανοποιητικά μισθώματα. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να αναμειχθείτε προσωπικά με την διαδικασία της εύρεσης, της εξυπηρέτησης των πελατών, τότε υπάρχουν εξειδικευμένα γραφεία που μπορούν να το κάνουν με ένα μέρος του τιμήματος.
Με την ανερχόμενη φέτος ζήτηση τουριστικού προϊόντος για τους περισσότερους προορισμούς στην Ελλάδα, και την ήδη σε εφαρμογή απλούστευση της διαδικασίας απόκτησης του ΕΣΛ, είναι ευκαιρία για πολλούς ιδιοκτήτες να μετριάσουν τις συνέπειες της υποτίμησης των ακινήτων τους, και να αποκτήσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο εισόδημα.
ΠΗΓΗ:  Μιχάλης Σεϊτανίδης κ Συνεργάτες Αρχιτέκτονες