Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΑΣ

Δεν υπάρχει ακίνητο χωρίς αξία εκτος και αν του την αφαιρέσει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του.
Μετά από 6 χρόνια συνεχούς πτώσης των τιμών των ακινήτων , δυστυχώς η απελπισία των ιδιοκτητών που θέλουν ή πρέπει να πουλήσουν αλλα συγχρόνως και η ανεπάρκεια  κάποιες φορές των μεσιτών που τους εκπροσωπούν, ευτελίζουν τα ακίνητα μειώνοντας ακόμα περισσότερο την τιμή τους ή και πετώντας τα τελείως εκτός αγοράς.
Στις μέρες μας οι αγοραπωλησίες είτε γίνονται «στρώμα-στρώμα» , είτε από λογαριασμό εξωτερικού σε λογαριασμό εξωτερικού , είτε δεν γίνονται.
Οι πωλητές φοβούνται να πουλήσουν και να αποταμιεύσουν χρήματα στις Ελληνικές τράπεζες τις οποίες εκτιμούν ως … επισφαλείς, οι αγοραστές πιέζουν οσους πραγματικά χρειάζονται τα χρήματα προκειμένου να πετύχουν τη χαμηλότερη δυνατή τιμή και η αγορά ακινήτων  έχει διαστρεβλωθεί τελείως.
Σ αυτή τη δύσκολη αγορά  απαιτούνται σωστές ψύχραιμες κινήσεις .
Ένας μπούσουλας υγιούς και με μεγάλες πιθανότητες επίτευξης του στόχου για τον πωλητή είναι ο εξής
1. Δεν βάζεις ταμπέλα στο ακίνητο σου αν δεν είναι ααα προβολής. Ένα ακινητο που έχει ταμπέλα ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ για περισσότερους από 6 μήνες έχει «καεί».  Και ειδικά ένα οικιστικό ακίνητο .
2. Δεν το διακινείς μόνος σου. Ένα ακίνητο θέλει concept που είναι αδύνατον να το κάνει ένας μη επαγγελματίας . Επιπλέον η συναισθηματική φόρτιση, το δέσιμο του ιδιοκτήτη με το ακίνητο, τον καθιστά μη ψύχραιμο και κακό πωλητή.
3. Αναθέτεις το ακίνητο σου σε έναν μεσίτη. Όχι δε διακόσιους. Και υπογράφεις εντολή στην οποία ο μεσίτης υποχρεούται να αναφέρει τα άλλα μεσιτικά γραφεία εντος και εκτός Ελλάδος με τα οποία θα συνεργασθεί, θα δημιουργήσει παρουσίαση με λεπτομερή περιγραφή και θα τους την στείλει, με στόχο να συνδυαστούν οι δυνάμεις τους και να γίνει η πώληση το συντομότερο δυνατόν. Οι αποκλειστικές εντολές που δεν συμπεριλαμβάνουν την υπόσχεση – υποχρέωση του μεσίτη να συνεργασθεί με συγκεκριμένα γραφεία , είναι ο «τάφος» των ακινήτων. Υπάρχουν εταιρείες που αναλαμβάνουν ακίνητα με αποκλειστική εντολή και δεν τα συνεργάζονται με συναδέλφους άλλων γραφείων με αποτέλεσμα να χάνεται ο πελάτης την ώρα που υπάρχει.
4. Επιλέγεις τον επαγγελματία μεσίτη μετά από συνάντηση στον χώρο του ή στον δικό σου και αφού ελέγξεις ότι είναι πράγματι επαγγελματίας. Δυστυχώς η αγορά είναι γεμάτη «παραμεσίτες» , ενδιάμεσους, τυχαίους ευκαιριακούς μεσίτες που μονο κακό κάνουν στο ακίνητο που αναλαμβάνουν.
5. Ένα ακίνητο είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση πρέπει να είναι καθαρό και τακτοποιημένο. Ακίνητα βρώμικα σπάνια πωλούνται. Η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική.
6. Δεν ψάχνεις τιμές από αγγελίες προκειμένου να προσδιορίσεις τη σωστή τιμή πώλησης ή ενοικίασης του ακινήτου σου. Ρωτάς τον μεσίτη που εμπιστεύθηκες να σε εκπροσωπήσει.  Υπάρχουν άπειρες αγγελίες ιδιωτών στα ειδικά portal αγγελιών ακινήτων, τόσο υπερτιμημένα που δεν πρόκειται να πουληθούν ποτέ. Δεν είναι μέτρο σύγκρισης η αγγελία.
7. Απαιτείς από τον μεσίτη σου, με έγγραφη διαβεβαίωση μέσα στην εντολή που υπογράφεις, τουλάχιστον διμηνιαία ενημέρωση για την πορεία της αγοραπωλησίας.
8. Τέλος δεν χαλάς την ενοικίαση για 50 ευρώ ούτε την πώληση για λίγα ευρώ περισσότερα. Εφ όσον βρεθεί πελάτης πουλάς … χθές.

Δυστυχώς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν περισσότερο και ο ανταγωνισμός θα μεγαλώσει με την έναρξη των ηλεκτρονικών πληστειριασμών. Πουλήστε έγκαιρα και στη σωστή τιμή.  Ίσως το αύριο να είναι αργά για μια αγοραπωλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.