Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

ΜΕ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

Δυστυχώς , για μια ακόμη φορά , τα χειρότερα ... έρχονται!
Με τρόπο άναρχο και ανεύθυνο, η πολιτεία αποφάσισε να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες και ανέθεσε τη δουλειά αυτή σε συγκεκριμένους εκτιμητές, αγνοώντας τους μεσίτες, οι οποίοι  αναμφισβήτητα είναι οι μόνοι που γνωρίζουν σήμερα τις πραγματικές τιμές της αγοράς και θα μπορούσαν έγκυρα να τις πιστοποιήσουν.
Ο σύλλογος μεσιτών Αθηνών στο τέλος Δεκεμβρίου έστειλε την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απάντηση στην πρόταση του.

Οι αποκλίσεις ανάμεσα σε εμπορικές και αντικειμενικές αξίες είναι ήδη τεράστιες και με τη νέα βεβιασμένη αναπροσαρμογή , ειναι σίγουρο οτι θα αδικηθεί μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών.
Δεδομένου ότι δεν θα αλλάξει το τελικό ποσό που υποχρεούται να εισπράττει το κράτος απο τον ΕΝΦΙΑ, 3,2 δισ, οι αυξομοιώσεις που θα γίνουν είτε θα αδικήσουν υπερβολικά , είτε θα ευνοήσουν σκανδαλωδώς τους ιδιοκτήτες αναλόγως της περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο τους.

«Θα περίμενε κάποιος ότι η κυβέρνηση θα μάθαινε από τα λάθη της. Δύο χρόνια μετά την τελευταία απόπειρα, ωστόσο, επανέρχεται στο θέμα της εξίσωσης, αναθέτοντας το έργο καθορισμού των νέων τιμών σε πιστοποιημένους εκτιμητές. Στο σχετικό μητρώο υπάρχουν περίπου 400 εκτιμητές. Η πλειονότητα αυτών βρίσκεται στην Αθήνα, 50 στη Θεσσαλονίκη και σχεδόν άλλοι 50 στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Για 5.000 ευρώ (50 ευρώ για κάθε τιμή, με «ταβάνι» τις 100 τιμές), είναι βέβαιο πως αρκετές περιοχές της χώρας δεν θα συγκεντρώσουν ενδιαφέρον», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), κ. Δημήτρης Μπινιάρης. Ο ίδιος προσθέτει: «Μία σοβαρή χαρτογράφηση της αγοράς δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα 20ήμερο».

Σε αντίθεση, ωστόσο, με την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, οι πράξεις στην περιφέρεια αποτελούν είδος προς… εξαφάνιση.  Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 15.000 αγοραπωλησίες που φέρεται να έγιναν το 2017, τη μερίδα του λέοντος είχαν τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και προβεβλημένες νησιωτικές περιοχές. Αυτο σημαίνει οτι θα υπάρξουν άλλες περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες οι εκτιμητές δεν θα μπορέσουν να βρουν συγκριτικά στοιχεία τιμών και με την πίεση του χρόνου παράδοσης του έργου ( εντος 20ημέρου ) μάλλον θα αναγκαστούν να αυθαιρετήσουν.

για την σύνταξη του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία
του ειδησεογραφικού portal newsit.gr και της εφημερίδας Ελ. Τύπος.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.