Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

ΜΗΝ ΤΣΙΓΚΟΥΝΕΥΕΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ. ΚΑΝΕΙ ... ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ !


Η διαπραγμάτευση της μεσιτικής αμοιβής δεν είναι ο,τι καλύτερο μπορεί να κάνει ο πωλητής που θέλει να πουλήσει άμεσα ,αλλά και ο αγοραστής που θέλει ν αγοράσει … ευκαιρία.
Κανένας επαγγελματίας μεσίτης, δεν θα επιλέξει να προτείνει στον πελάτη του,  κατά προτεραιότητα , το ακίνητο από το οποίο κερδίζει τα λιγότερα χρήματα . Ελάτε στη θέση του μεσίτη. Αν από τη μια δουλειά κερδίζατε 100χιλιάδες και από την άλλη 50χιλιάδες, ποια δουλειά θα προτιμούσατε να κάνετε?
Όταν αποφασίσετε να πουλησετε ένα ακινητο είθιστε να βάζετε ένα επιπλέον ποσο στο τιμημα , ένα 10, 15%,  προκειμένου να αντιμετωπίσετε την μείωση που θα έρθει κατά την διαπραγμάτευση. Σ αυτό τον υπολογισμό προσθέστε και μια υπεραμοιβή για τον μεσίτη σας, υποσχεθείτε του εγγράφως βέβαια , ένα , δυο ή και τρία τοις εκατό υψηλότερη αμοιβή από εκείνη που σας ζητάει και σας υπόσχομαι ότι δεν θα πιστεύετε στα αποτελέσματα αυτής της κίνησης.
Δυστυχώς είναι η εποχή των παζαριών , με αποτέλεσμα πολλά ακίνητα να μένουν στα αζήτητα λόγω της νοοτροπίας των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι ζητούν από τους επαγγελματίες μεσίτες μείωση του ποσοστού μεσιτικής αμοιβής. Και δυστυχώς πολλοί ιδιοκτήτες αλλα και αγοραστές πέφτουν στα νύχια μη επαγγελματιών παράνομων μεσιτών , ανθρώπων που δεν έχουν λειτουργικά και διαφημιστικά έξοδα,  άρα μπορούν να δεχθούν μείωση αμοιβής και θεωρούν ότι την ίδια έκπτωση που μπορεί να κάνει ο παράνομος μεσίτης θα δεχθεί  και ο νόμιμος επαγγελματίας. Άπειρες κυριούλες ,χωρίς άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και χωρίς να ανήκουν σε νόμιμο μεσιτικό γραφείο, αλλά και κύριοι , συνταξιούχοι ή άνεργοι, επιλέγουν να κάνουν τη δουλειά του μεσίτη ευκαιριακά. Χωρίς γνώσεις, χωρίς έλεγχο, χωρίς φορολογικά και ασφαλιστικά έξοδα, χωρίς έδρα , μόνο με μια φωτοτυπία εντολής που έχουν κοπιάρει και εκτυπώσει μόνοι τους.
Ωστόσο επειδή η μεσιτεία δεν είναι χόμπι, ούτε ευκαιριακή εργασία, αλλά επάγγελμα , από τη σωστή εξάσκηση του οποίου πολλές φορές εξαρτάται η ζωή ενός ανθρώπου, η τύχη ενός ακινήτου, καλό θα είναι , να ελέγχετε με ποιους συνεργάζεστε.
Η μεσιτική αμοιβή δεν είναι βάσει νόμου προκαθορισμένη. Όπως οι πελάτες έχουν το δικαίωμα ελεύθερης διαπραγμάτευσης, έτσι και οι μεσίτες μπορούν να ζητήσουν όποιο ποσοστό εκείνοι νομίζουν ότι θα κάνει την αγοραπωλησία συμφέρουσα γι αυτούς. Το 2% από κάθε πλευρά, πωλητή και αγοραστή και το ένα μίσθωμα στις μισθώσεις, είναι το μίνιμουμ που μπορεί να δεχθεί ένας νόμιμος πιστοποιημένος επαγγελματίας μεσίτης.
Σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει και το ΜΟΝΟ portal που θα περιλαμβάνει αποκλειστικά επαγγελματίες μεσίτες, μέλη του συλλόγου μεσιτών Αττικής/Αθηνών, στο οποίο θα μπορείτε με ασφάλεια να καταφεύγετε κάθε φορά που θα χρειάζεστε την βοήθεια ενός σοβαρού επαγγελματία, ο οποίος ελέγχεται από τον σύλλογο του , για τον τρόπο λειτουργίας του και τις υπηρεσίες που προσφέρει στον πελάτη του.
Σε όλα τα άλλα portals, δυστυχώς, διαφημίζονται και μη επαγγελματίες, δεδομένου ότι πρόκειται περί εμπορικών διαφημιστικών ιστοσελίδων ,που δεν έχουν κανένα λόγο να αρνηθούν τα έσοδα από μη επαγγελματίες ούτε και μηχανισμό να τους ελέγξουν. Αποτέλεσμα είναι , πωλητές και αγοραστές να πέφτουν στα νύχια επιτήδειων που είτε λόγω άγνοιας, είτε ηθελημένα , κάνουν ζημιά στην αγοραπωλησία. 

Εβίτα Ελευθερουδάκη
real estate agent
Epsilon Team real estate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.